Gripsholms Värdshus i Mariefred

Mariefred är en idyllisk småstad med pittoreska småhus, mysiga butiker, charmiga gårdar och kullerstensgator och mitt i stan hittar man Gripsholms Värdshus som erbjuder en bedårande vy över Mälaren och Gripsholms slott.

Bakom Gripsholms Värdshus står idag familjen Åström och Svenska Kulturpärlor. Svenska Kulturpärlor brinner för historiska ting och platser och detta präglar de anläggningar som de driver. Svenska Kulturpärlor tog sin början i Malmköping, i det gamla militärsjukhuset från 1886 som familjen gjorde om till den charmiga hotell- och konferensverksamhet Plevnagården. Att omvandla ett tidigare sjukhus, och vilohem, är en utmaning och man behöver ha en tydlig plan. Vilken inredning ska hotellet ha och vilka dörrar och fönster passar till densamma? När Plevnagården skulle förses med vinkällare besöktes många loppisar för att skapa den rätta känslan. Men familjen nöjde sig inte med att förse sitt skötebarn med små loppisfynd. Hela Greta Garbos gröna sommarhus flyttades till Malmköping! Dessa erfarenheter har familjen tagit med sig till såväl Gripsholms Värdshus som de tre andra hotellen de idag driver.

På anrika Gripsholms Värdshus välkomnas besökarna till ett personligt och vänligt hotell där restaurangen är hjärtat. Här möts man av kokkonst, dryck och service av högsta kvalitet och man kan avnjuta, bland annat, välsmakande middagar, afternoon tea och brunch. För många är det dyrt att övernatta på hotell, äta ute och åka på semester. Inkomsten räcker inte till men man vill gärna unna sig en paus från vardagen. För att ha råd överväger en del att ta ett lån för att komma iväg, om så bara för ett par dagar, men har man en betalningsanmärkning eller alltför låg inkomst är det inte många banker som säger ja. Då finns Lånakuten! Ett tips för en billigare semester är att välja de lite mindre exklusiva övernattningarna och istället ta in på, till exempel, ett Bed & Breakfast och också detta erbjuds av Gripsholms Värdshus! I den gamla stallgården checkar man in i lite billigare men fortsatt mycket mysiga och ombonade rum.

I Mariefred har det bedrivits värdshusverksamhet sedan år 1609 men det är inte helt känt hur det första värdshuset såg ut eller var det låg. Tomten som dagens värdshus är beläget på ägdes av Kartusianerklostret Pax Mariae och bebyggdes år 1613. År 1742 köpte fabrikör Johan Berg Andersson tomten och lät uppföra en del av det som idag är huvudbyggnaden i Gripsholms Värdshus. Byggnaden avsågs att härbärgera en textilfabrik som tillverkade garn och strumpor och i tillägg fanns här också ett färgeri. Fabriksverksamheten fortgick, under olika ägare, till år 1779 då den flyttades till Stockholm och då började istället byggnaderna att användas som gästgiveri och värdshus. Dock har även andra verksamheter förekommit, bland annat har här funnits bostäder åt arbetarna vid kronobränneriet som låg strax intill.

Det omnämnda klostret gav staden Mariefred sitt namn men upphörde under 1520-talet som en följd av reformationen. Än idag finns dock spår av klostret kvar, bland annat kan man se den gamla klostergrunden i vinkällaren och taket i Smockska rummet utgörs av pålar från klostret. Man har även hittat klosterbrunnar och kvarnhjul.

Beitrag erstellt 34

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Verwandte Beiträge

Beginne damit, deinen Suchbegriff oben einzugeben und drücke Enter für die Suche. Drücke ESC, um abzubrechen.

Zurück nach oben
cenote