Ishotellet i Jukkasjärvi

Sedan starten 1990 har Ishotellet i Jukkasjärvi lockat hundratusentals nyfikna besökare. Varje år skapas hotellet på nytt när konstnärsteam från olika länder skulpterar 30 000 kubikmeter is och snö till årets ishotell.

Kreativa och vackra rum

Många konstnärer inkorporerar samtida debatt om klimatfrågor i sina rumsskapelser och närheten till naturen är ofta det genomgående temat. Ett brittiskt konstnärspar skapade till exempel ett rum för säsongen 2018/2019 där överfiske i haven utgjorde inspirationen. Rummet döptes till The Living Ocean och fylldes med olika havsdjur, snäckor och koraller.

Kontraster och ljus

Konstnärerna som arbetar med projektet är överens om att isen som material skapar ett särpräglat koncept där kontraster, speglingar, ljus och reflektion ger ett unikt uttryck och en sagolik transparens. Själva hotellet är så unikt att det till och med har blivit utnämnt till världens bästa temahotell av World Travel Awards.

Världens första ishotell

Ishotellet i Jukkasjärvi är världens allra första ishotell och en föregångare för alla internationella anläggningar som har inspirerats av konceptet. 2017 hade hotellet dessutom öppet hela året vilket gör anläggningen till världens enda ishotell med helårsöppet. Med öppet under sommarhalvåret utökas aktivitetsutbudet från isupplevelser till att omfatta vandringar, forsfiske samt den fantastiska midnattssolen.

Hotellet är beläget strax utanför Kiruna vid Torne älv, varifrån man också hämtar materialet till hotellet. Här finns rum av skiftande karaktär och prisklass. Konstsviterna är dyrast och då bor man i ett av de unika rum som både har skapats, designats och inretts av en iskonstnär. I priset ingår en guidning av hotellet och på morgonen väntar väckning med lingondricka. Man behöver inte övernatta utan kan besöka hotellet enbart som en konstupplevelse där man får se de unika och annorlunda rummen, varva ner med en drink i den berömda isbaren eller ta en titt i den vackra iskyrkan. Iskyrkan överlämnas till Jukkasjärvis församling varje år på juldagen och här förrättar man sedan både dop och bröllop.

Konstruktionen

Det är i själva produktionshallen som den enorma mängden snö och is förvaras. Snökanoner sprutar in snö i jättelika metallformar som lämnas att frysa. Ett par dagar senare tas formarna bort och man har noggrant placerade och fristående korridorer att bygga in väggar i. Sedan hämtas isblock från produktionshallen där konstnärerna står redo att forma och skapa. Först när en sektionssvit är helt färdig och byggnationen säkerhetstestad öppnas den för allmänheten. Första helgen i december varje år brukar den första sektionen vara klar och varje efterföljande vecka öppnas ännu en tills hela ishotellet är klart någon gång i januari. När hotellet är helt färdigställt finns det sviter och rum för cirka hundra gäster. Därtill finns även iskyrkan och isbaren. Hotellet ger en unik och annorlunda upplevelse som för många blir till ett minne för livet.

Beitrag erstellt 33

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Verwandte Beiträge

Beginne damit, deinen Suchbegriff oben einzugeben und drücke Enter für die Suche. Drücke ESC, um abzubrechen.

Zurück nach oben
cenote