The Overlook Hotel

Det finns en del ikoniska hotell i både litteratur och film och frågan är om inte The Overlook Hotel är ett av de mest kända. Hotellet spelar huvudrollen i skräckförfattaren Stephen Kings roman The Shining som sedan filmatiserades av Stanley Kubrick 1980.

The Stanley Hotel

Förebilden för hotellet där Jack Torrance (Jack Nicholson) löper amok hämtade Stephen King från en verklig upplevelse 1974 då han och frun Tabitha checkade in på The Stanley Hotel i Colorado, i närheten av Klippiga bergen. Personalen är först motvillig och vill inte låta paret få något rum med hänvisning till att hotellet tänkte stänga över vintern. Här kan fansen se tydliga referenser till handlingen i boken. Efter en hel del diskussioner fick paret slutligen tillgång till rum 217. I filmen har rummet dock nummer 237 eftersom ägarna till Stanley Hotel var rädda att kunderna skulle låta bli att boka rummet.

Kusliga upplevelser>

Vid övernattningen visar det sig att Stephen och hans fru är hotellets enda gäster. De äter middag alldeles ensamma i en ödslig matsal med dålig belysning som kastar obehagliga skuggor över hela rummet. Kuslig orkestermusik ekar i bakgrunden och stämningen är allt annat än behaglig. Istället för en lugn och romantisk helg lägger sig en obehaglig skräckkänsla över hela hotellet som gör det omöjligt för King att somna. Istället för att lägga sig går han runt i det ödsliga hotellets skumma korridorer. Han tycker sig se människor men när han vänder sig om är de borta. Han vet inte om det han har sett är fantasi eller verklighet.

Enligt egen utsago sätter han sig slutligen i den tomma baren och börjar arbeta på utkastet till boken. Den som vill ta reda på om hotellet verkligen är hemsökt eller inte får besöka det själv. Hotellet i filmen har dock lånat sin exteriör från Timberline Lodge i Oregon och delar av interiören från Ahwahnee Hotel i Karlifornien.

Beitrag erstellt 33

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Verwandte Beiträge

Beginne damit, deinen Suchbegriff oben einzugeben und drücke Enter für die Suche. Drücke ESC, um abzubrechen.

Zurück nach oben
cenote